sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym

Ciasta
07.06.2017 13:11
sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym

Składniki spód 150g ciasteczek herbatnikowych 5 łyżek herbaty masa serowa 1kg twarogu półtłustego 500g twarogu tłustego 6 jajek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej skórka otarta z 1/2 cytryny 150g śmietanki kremowej wierzch 200g masy kajmakowej 4 łyżki śmietanki kremowej sos jeżynowy 100g jeżyn 30g malin 1 łyzka cukru brązowego dodatkowo maliny, jeżyny, borówki Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce. sos jeżynowy: jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie gęsty syrop. Odkryłam także, że potrawy, które kiedyś spychałam gdzieś w swojej głowie na plan dalszy, mówiąc, że one nie są dla mnie, bo na pewno mi nie wyjdą, są właśnie dla mnie. Choc zmęczona po dniu pracy, czuję, że to, co powstanie w garnku lub na patelni, wprawi mnie w dobry nastrój. Umocniłam się w błednym przekonaniu, że pierogi są pracochłonne, długo się je robi, a znikają tak szybko! Wykonanie spód: ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Złapałam się na tym, że czasem wracam, parzę ukochana kawę z mlekiem i, próbując odreagować codzienne sytuacje, zaczynam gotować. Taką masą wylepic dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie, umieścić w misie miksera, dodać cukier puder, esencje i miksować. Moja pasja, jaką jest gotowanie i pieczenie, sprawia, że mogę się wyciszyć, oderwać od codziennych, tych ważnych lub mniej ważnych spraw. A cały wysiłek wynagradza widok drugiej połowy wylizującej talerz, a także wyciąganie przez moją córkę rączek z talerzem i prósbą na ustach: Może i tak jest, ale zmieniłam swoje nastawienie do nich i w ciągu tego miesiąca zrobiłam je już trzy razy. I choć jest to zwykły sernik, w smaku odbiega od zwykłości. wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Piec przez 10-12min w 200C, a następnie zmniejszyć temp. do 160-170C i piec przez 50-60minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2016/09/16/sernik-z-karmelem-owocami-lesnymi-i-sosem-jezynowym/