Chow mein z wieprzowiną i warzywami Składniki: polędwiczka wieprzowa (około 500 g) papryka czerwona marchewka 2 małe kapusty pak choi opakowanie groszku cukrowego kilka mini kukurydzy opakowanie makarony chow mein papryczka chili 2 ząbki czosnku około świeżo startego imbiru sezam Marynata do mięsa: dwie łyżki sosu teriyaki łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego łyżeczka płatków chili 2 łyżki oleju pieprz Sos: 500 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżeczki samba olek 2 łyżeczki pasty z kolendry (opcjonalnie) Mięso myjemy i czyścimy z błonek. Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż będzie gotowy (powinien być lekko twardy, ponieważ i tak wchłonie później sos). Ponownie rozgrzewamy olej w woku, wrzucamy imbir i papryczkę chili, po chwili dorzucamy czosnek, smażymy kilka chwil pilnując żeby czosnek się nie przypalił. Dawno na blogu nie pojawił się przepis na makaron. Mięso smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, partiami aby nie obniżać jego temperatury. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie paski. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy i smażymy na dużym ogniu, aż cały płyn odparuje. I jak na azjatycką kuchnię przystało bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając.