wtorek, 6 czerwca 2017 sernik na zimno z musem truskawkowym Składniki (na tortownice o średnicy 24cm): spód: - 150 g pełnoziarnistych herbatników - 100 g masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera w wiaderku - 0,5 szklanki cukru pudru (jeżeli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej) - łyżeczka aromatu waniliowego - 330 ml śmietani 30% - dwie czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody mus: - galaretka truskawkowa - 250g truskawek - łyżka curu pudru Plus ok 15 truskawek do ułożenia na spodzie sernika i 7 do ozdoby Tak przygotowany mus wylewamy na sernik, na wierzchu układamy truskawki i chłodzimy - najlepiej przez całą noc. Smacznego <3 Autor: cookandlov o 06:54 Etykiety: bez pieczenia, ciasto, deser, herbatniki, lato, na zimno, sernik, sezonowe, truskawki Schłodzony spód wyjmujemy z zamrażarki, układamy na nim truskawki i wylewamy masę serową. W tym czasie robimy galaretkę w 250 ml wody. Truskawki wrzucamy do kielicha blendera i dolewamy schłodzoną galaretkę dodajemy łyżkę curu pudru. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i mieszamy łyżką. W tym czasie robimy masę serową.