Sernik o smaku bananowym z brzoskwiniami

Anna
Boże Narodzenie
06.06.2017 10:40
Sernik o smaku bananowym z brzoskwiniami

Ciasto: - 3 szklanki mąki krupczatki, - 6 żółtek, - 3 łyżki cukru, - 1 kostka masła (zimnego), - 3 łyżeczki proszku do pieczenia, - szczypta soli, - odrobina pasty waniliowej, - 2-3 łyżki kakao (np. DecoMorreno), - 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (syropie). Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż będzie bardziej zwarty jednakże ciężko się powstrzymać przed takim cieplutkim kruchym ciastem :) - 3 szklanki mąki krupczatki, Piana: Masa serowa: Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, kakao z 1 kostką masła. Masa serowa: - 1 kg białego sera twarogowego (zmielonego dwu/trzykrotnie np. gotowe wiaderko np. President), - 1 jajko, - 2 budynie bananowe (z cukrem np. Winiary), - ok. 1 szklanka cukru pudru (lub mniej wg upodobań), - 1 kostka masła. Wykonanie: Ciasto: Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, kakao z 1 kostką masła. Białka ze szczyptą soli, ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy a następnie wsypujemy dodatkową łyżkę mąki, ponownie mieszamy. Dzielimy na 2 części (w proporcji ok. 1/4 i 3/4), formułujemy z nich dwie kule. Dzielimy na 2 części (w proporcji ok. 1/4 i 3/4), formułujemy z nich dwie kule. UWAGA: Ciasta z kakao zauważyłam że bardzo spiekają się i już po 20-30 minutach pieczenia trzeba albo obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Z większej części wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 25x35 (poprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Z większej części wałkujemy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 25x35 (poprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, trzemy je na tarce na dużych oczkach. Tym razem o smaku bananowym, na spodzie kakaowym z dodatkiem brzoskwiń z lekką bezą. Zamiast wałkować je możemy pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki. Zamiast wałkować je możemy pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto (bądź ręcznie). Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto (bądź ręcznie). Na koniec dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę (odsączone z syropu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/06/sernik-o-smaku-bananowym-z-brzoskwiniami.html