Piernik z kremem migdałowym

Krzysztof
Przepisy
23.12.2014 9:08
Piernik z kremem migdałowym

Przepis

Składniki:

250g masła

1 szklanka cukru

2 czubate łyżki miodu

3 jajka

4 łyżki kakao

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szklanka powideł śliwkowych

4 łyżki przyprawy korzennej

30g orzechów laskowych i migdałów

Krem migdałowy ( na bazie mascarpone i budyniu):

150g masła

200g mascarpone

100g cukru pudru

opakowanie budyniu waniliowego

1,5 szkalnki mleka

2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Dodatkowo:

powidła do przełożenia

ozdoby na wierzch

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Keksówkę wykładamy pergaminem. Orzechy i migdały drobno kroimy.

PIERNIK: W garnku, na małym ogniu podgrzewamy masło, przyprawę korzenną, kakao, powidła i miód – uważajmy, by się nie zagotowało, często mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razm z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę maślano-powidłową oraz przesianą mąkę, miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę.

KREM: W międzyczasie, gotujemy budyń i studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce mascarpone. Po uzyskaniu puszystej masy maślanej z mascarpone, dodajemy ostudzony budyń i ekstrakt migdałowy. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się w całość.

Ostudzony piernik, przekrawamy na połowę, przekładamy powidłami, następnie kremem migdałowym i przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość z wierzchu otulamy kremem i zdobimy tym, co mamy pod ręką :) ( u nas gwiazdki i płatki śniegu z cukru, płatki migdałów oraz suszone owoce goji) Piernik umieszczamy w lodówce, by masa stężała. Na godzinę przed serwowaniem, wyjmujemy go z lodówki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną