Przepis
Składniki na ok 15 ciachobrzoskwiń:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy 16 gram
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 łyżki mąki pszennej
później:
- 1i3/4 szklanki mąki pszennej
na nadzienie:
- 1/2 słoika nutelli lub ulubiony dżem, marmolada
do barwienia:
- barwnik spożywczy- czerwony i żółty
- szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
Jajka, cukier, cukier waniliowy miksujemy dodajemy olej i mąke wymieszaną z proszkeim do pieczenia. Miksujemy. Odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
Po godzinie dodajemy resztę mąki i mieszamy mikserem lub ręką. Otrzymujemy klejącą masę, formujemy z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego, proponuję smarowac ręce w oleju. Jeśli ciasto jest bardzo rozpływające się dodajemy odrobine mąki. Układamy kulki na blasze w odstępach 2,5 cm. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka nie powinny sie zrumienić, mają być białe.
Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy miejsce na pestki. Mieszamy nutellę lub marmoladę z okruszkami, nadziewamy miejsce na pestkę masą, smarujemy całość cienką warstwą. sklejamy połowki brzoskwiń. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy barwnik spożywczy w kolorze czerwonym w drugiej połowie w kolorze żółtym. Maczamy każdą brzoskwinkę w obu kolorach, obtaczamy w cukrze. Pozostawiamy do wyschnięcia. Przechowujemy po wysuszeniu w szczelnym pojemniku.