Składniki: Sposób przygotowania: - 30 dag szczawiu (waga po oczyszczeniu i usunięciu końcówek) - 1,5 l wywaru warzywnego bądź mięsno-warzywnego (można też wykorzystać rosół) - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki masła - szklanka śmietany (użyłam kremówki)- w wersji fit używam jogurtu - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 1 plaster szynki - kawałek czerwonej papryki - 2 łyżki kwaśnej śmietany - kilka gałązek natki pietruszki - sól, pieprz - cukier W moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami , tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka . Wrzuca się do garnka co ma się pod ręką i już obiad na 2 dni gotowy. Zupa szczawiowa, to jedna z najprostszych i najtańszych (tym bardziej, jeśli się ma swój szczaw) zup jakie robiłam. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 4-5 Czas przygotowania: ok. 45 minut Czosnek smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy przez ok. 5 minut. Zupę szczawiową polecam szczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków. Mieszamy z żółtkami, kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Zupę wylewamy na talerze. Masło roztapiamy na patelni. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka.