Składniki: 2 sałaty rzymskie mini 4 jajka 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) 1 duży ogórek gruntowy pół małej czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Dodajemy do tego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, plasterki ogórka (ja go nie obierałam) i odsączonego tuńczyka. Umyte liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski (mniejsze liście można zostawić całe). Zapomniałam oczywiście dodać ser wędzony, ale wtedy nie byłaby bez udziwnień. Na dodatek ser nie miał być zwykłym serem, a wędzoną fetą. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, delikatnie mieszamy. Mówię Wam… właściwie nie, nie ma takich słów. Jajka myjemy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy. Nie, nie mięsa.