sernik migdałowo - pistacjowy

Ciasta
04.06.2017 22:51
sernik migdałowo - pistacjowy

Składniki spód 200 g herbatników 2 łyżeczki oleju winogronowego masa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania słodkości kilka kropel soku z cytryny pasta migdałowa 100 g migdałów bez brązowych osłonek 2 – 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki cukru pudru wierzch 2 – 3 łyżeczki pasty pistacjowej garść mielonych migdałów pokruszona beza Dziadek wkłada śnieżnobiałą koszulę, babcia ubiera sukienkę w pastelowych kolorach, moja mama wpina w uszy duże, modne klipsy, ja muszę zmagać się z białymi kolanówkami i uważać, by ich, broń Boże, od razu nie pobrudzić! Życzę Wam, abyście doceniali każdą wspólną chwilę z Waszymi bliskimi, z osobami ważnymi dla Was, które nosicie w swoich sercach. Dziadek wkłada idealnie wyprasowaną bieluteńką koszulę, babcia w kremowej bluzce i brązowej spódnicy wchodzi do pokoju z paterą wyłożoną kawałkami jej sernika. Prababcia już zajmuje swoje miejsce przy stole, siada z westchnieniem, w pomarszczonych dłoniach przesuwając niezauważalnie paciorki wysłużonego różańca. Nikomu nawet nie przechodzi przez myśl, że następną Wielkanoc w naszym domu na wsi spędzi całkiem inna rodzina… Każdy z nas bierze w palce połóweczkę tego wielkanocnego pokarmu, podchodzimy do siebie i składamy dobre życzenia. W takich chwilach, zwłaszcza świątecznych, nie można myśleć, że coś złego może się zdarzyć. Przywołuję z pamięci zabawne sytuacje, osoby, więc rozmowa wprawia nas w dobry humor. Nikt nie przeczuwa, że to ostatnie nasze wspólne wiosenne święta w tym gronie…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2017/04/12/sernik-migdalowo-pistacjowy-przepyszny/