Składniki: pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego 1 szklanka zakwasu z buraków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki pół łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka masła śmietana 18% (po płaskiej łyżeczce na porcję) 1 łodyga grubego szczypiorku 100 g sera feta sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim (około 3 minuty) rozdrobniony czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki, botwinkę. Zupa z botwinki z ziemniakami Chłodnik litewski Chłodnik z botwinką i serem pleśniowym Podobne przepisy: Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo.