- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Ciasto
800 g mąki
2 niepełne szklanki gorącej wody
2 łyżeczki masła
szczypta soli
Nadzienie
ok 800g jagód
1/4 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie lubicie
)4-5 łyżek mąki pszennej
Przepis
Mąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę. Na środku robimy dołek, powoli wlewamy gorącą wodę zagarniając nożem to, co spływa na boki. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy całość. Czekamy aż ciasto przestygnie. Możemy dodać jajko ale to nie jest konieczne. Dodajemy odrobinę soli i dokładnie zagniatamy ciasto aby było gładkie i lśniące.Ciasto rozwałkowujemy dość cienko ale uwaga nie za cienko aby pierogi nie pękały nam podczas gotowania. Wycinamy z ciasta koła, kwadraty, trójkąty - takie kształty jakie najbardziej Wam odpowiadają.
Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Mąka sprawi, że nasze nadzienie nie będzie zbyt wodniste.Na środek wykrojonego ciasta nakładamy łyżkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Partiami wrzucamy pierogi i gotujemy je na wolnym ogniu ok 10 minut.