- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
(ok. 22 pierogi+ reszta ciasta na bliny)
- 1 szklanka jagód,
- 2-3 łyżeczki cukru,
ciasto na pierogi:
- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka olej.
na pierogi:
- 3-4 łyżki śmietany 18%,
- 2-3 łyżeczki cukru (do smaku).
Przepis
Szczerze mówiąc zawsze robiłam szybkie ciasto na pierogi z mąki, wody (pokojowej temperatury), odrobina soli. I też wychodzi super :) Dziś prezentuję trochę inny przepis znaleziony w Internecie (podobno najlepszy ;-).
Jagody delikatnie płuczemy, następnie odlewamy wodę, posypujemy cukrem (do smaku). Ciasto na pierogi:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3mm. Następnie większą szklanką (użyłam do drinków, o cienkich krawędziach) wykrajamy krążki. Przekładamy na ścierkę podsypaną mąką. Na nie nakładamy 1 czubatą łyżeczkę jagód (jagody mogą puścić wodę, więc odlewamy ją wcześniej), lepimy pierogi. Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżeczkę oleju. Wrzucamy nasze pierogi, tak po 7 sztuk (w zależności od wielkości garnka), ostrożnie mieszamy, nie pozwalamy, aby posklejały się. Gaz zmniejszamy, gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka odliczamy 2-3 minuty. Wyjmujemy je, odsączamy od wody. Polewamy śmietaną pomieszaną z cukrem. Jemy od razu na ciepło ;) Pierogi są dobre w każdej postaci na zimno, czy na drugi dzień podsmażone na patelni.
Z pozostałej ilości ciasta mama zawsze robiła taki smaczne bliny. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szersze paski, następnie kroimy w poprzek na romby. Gotujemy tak samo jak pierogi. Odsączamy z wody po 3 min. Podajemy na gorąco, na górę kładziemy łyżeczkę masła. I zajadamy :)