Pierożki z jagodami

Krzysztof
09.07.2014 12:02
Pierożki z jagodami

Przepis

Skład.

3 szklanki mąki

ok.250-300ml ciepłej wody

2 żółtka

szczypta soli

1,5 szklanki świeżych jagód

0,75 szklanki cukru

Zaczynamy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę. Następnie ciasto wałkujemy, i wykrawamy z niego kółka (można użyć szerokiej szklanki lub innego okrągłego naczynia). Nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce jagód i szczyptę cukru, dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch.

Pierożki można podawać z łyżką śmietany lub serka homogenizowanego.