Przepis
(foremka 24x36 cm)
Składnik na masę makową:
400 g suchego maku
250 ml mleka
1 łyżka miodu
100 masła
220 g podłużnych biszkoptów (można zamienić na herbatniki)
4 jajka
120 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka wyłuskanych orzechów włoskich
Składniki na spód ciasta:
300 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka jajek (białka zostawić do bezy)
odrobina soli
Składniki na bezę:
4 białka
szczypta soli
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie masy makowej:
Mleko, miód i masło zagrzałam w garnku i po wymieszaniu wsypałam mak. Odstawiłam do napęcznienia na około godzinę.
W tym czasie przygotowałam spód ciasta:
Do miski przełożyłam wszystkie składniki. Posiekałam. Szybko zagniotłam ciasto, żeby nie ogrzało się od ręki, zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki na minimum 30 minut.
Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d).
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na tarce jarzynowej o grubych oczkach starłam zimne ciasto. Lekko uklepałam powierzchnię i wstawiłam na około 30 -40 minut.
Masa makowa:
Mak przełożyłam na gęste sitko wyścielone gazą. Po około 20 minutach odciśnięty mak zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa przez sitko o drobniutkich oczkach.
Biszkopty zmieliłam w blenderze, wsypałam do maku.
Jajka z cukrem zmiksowałam na gładką masę, wymieszałam z makiem, dodałam ekstrakt migdałowy, proszek do pieczenia a na końcu posiekane orzechy. Całość dobrze wymieszałam.
Masę wyłożyłam na wystudzony spód ciasta, wyrównałam powierzchnię.
Beza:
Białka spieniłam z odrobiną soli. Ubijałam mikserem na wysokich obrotach dosypując po łyżce cukier. Piana ma byś gęsta i lśniąca. Kiedy się weźmie odrobinę piany między palcami nie powinny być w niej wyczuwalne drobinki cukru. Wówczas jest doskonale ubita i możemy dodać mąkę ziemniaczaną.
Pianę wyłożyłam na masę makową i ponownie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (termoobieg) na 45-50 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączyłam i studziłam ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez 15 minut .
Kiedy tylko ciasto przestygło od razu odkroiłam kawałek, żebyśmy mogli spróbować.
Szkoda słów... to trzeba zrobić i samemu skosztować. Masa makowa jest wilgotna, z wyczuwalnym aromatem migdałów i smakiem orzechów oraz miodu.