Cygańskie ścieżki

Wiesław
Ciasta
30.05.2017 17:53
Cygańskie ścieżki

Ciasto wyśmienicie smakuje, a każdy kawałek jest pełen barw i efektownie się prezentuje 9 białek 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 4 żółtka 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka niebieska 400 g serka waniliowego masło + bułka tarta do przygotowania formy Białka ubijamy na sztywną pianę. Na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą nakładamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę po dwie łyżki każdego ciasta. Cztery galaretki (1 cytrynowa, wiśniowa, agrestowa, niebieska) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, każdą osobno. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odstawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na dwa blaty. Ostatnie opakowanie galaretki (cytrynowa) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Cały czas miksując dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2017/05/cyganskie-sciezki.html