Inspiracja: Okiem dietetyka 100g płatków jaglanych 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (u mnie 2%) 2 jajka 200g naturalnego serka (u mnie twarogowy grani), może być homogenizowany lub zwykły twaróg 2 łyżki ksylitolu +0,5 łyżki do rabarbaru (ewentualnie cukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem) Kilka kropli aromatu waniliowego 1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Tym razem wykorzystałam go do przygotowania serniczka na bazie płatków jaglanych, serka twarogowego i duszonego rabarbaru (można również użyć surowego, ale ja wolę lekko podduszony). Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się teraz z niego korzystać, gdyż stanowi doskonałe urozmaicenie dla moich słodkich śniadań. Już sam smak masy mnie urzekł, a rabarbar tylko go dopełnił, dając słodko-kwaśną nutę, którą bardzo lubię w deserach. - Płatki ugotować na mleku wg instrukcji na opakowaniu. Chwilę dusić aż będzie lekko miękki, ale nie rozpadający się.