Kruche z rabarbarem i budyniem

Anna
Ciasta
27.05.2017 9:59
Kruche z rabarbarem i budyniem

Idealne ciasto do weekendowej kawy :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 3 żółtka, - 1/4 szklanki ksylitolu/brązowego cukru (lub więcej do smaku do 1/2 szklanki), - 1 kostka masła (zimnego), - szczypta soli, - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżeczka pasty waniliowej, - 600-700 g rabarbaru, - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (np. Winiary), - ok. 3-5 szklanek mleka, - 5 łyżek ksylitolu/cukru, - 1 łyżeczka pasty waniliowej, dodatkowo: - cukier puder. Przygotowujemy budynie: odlewamy ok. 1 szklanki mleka mieszamy z proszkami budyniowymi, resztę mleka ok. 2 szklanki zagotowujemy z dodatkiem ksylitolu i pasty waniliowej. Na wierzch trzemy na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta. Możemy na górę posypać więcej cukru pudru, bądź zastosować większą ilość cukru w cieście i budyniu. Rabarbar kładziemy na wstępnie podpieczonym spodzie ciasta, następnie wylewamy na niego gorący budyń. Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ksylitol oraz pokrojone na mniejsze części zimne masło. Gdyby budyń był za gęsty na tym etapie dodajemy więcej mleka i dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy budyń będzie bardziej stężały, ale ciężko się oprzeć takiemu świeżemu ciastu :) Zapraszam na lekkie i przyjemne ciasto z rabarbarem i budyniem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 40 minut na złoty kolor. Ale gdy lubicie bardzo słodkie ciasta dodajcie trochę więcej cukru do budyniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/05/kruche-z-rabarbarem-i-budyniem_27.html