Na tartę: 250 g mąki pszennej 125 g margaryny lub masła 50 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny* Na nadzienie: 2 budynie śmietankowe 45 g 3 i 1/2 szklanki mleka lub ciut mniej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła konfitura z jagód Nasze Domowe (polecam!) Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (ja często wkładam na krócej do zamrażalnika). Ciastem wylepiamy formę (jeśli wasz placek okaże się nierówny lub za mały z któreś strony po prostu dolepcie kawałki, tak żeby wypełnić całą formę). Jagodowa tarta z budyniem, to pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Na wystudzony spód wykładamy konfiturę z jagód – u mnie około 1/2 słoiczka. Tartę z budyniem odstawiamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki, aby budyń ładnie zgęstniał i tartę swobodnie można było kroić. Składniki: (na formę na tartę 26 cm lub mniejszą) Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (u mnie na silikonowej podkładce). Jagodowa tarta z budyniem – prosty przepis Uwielbiam kruche ciasto, tak samo mocno jak jagody. Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce.