(Nadzienie makowe): - 250 g niebieskiego maku (tradycyjnie powinien być biały), - 100 g masy marcepanowej, - 3/4 szklanki cukru pudru, - 100 g orzechów włoskich, - 100 g zblanszowanych migdałów (są w całości bez skórki), - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, - 1 łyżka aromatu migdałowego, - 1/2 szklanki rodzynek, - 3 podłużne biszkopty. (dodatkowo): - 1 jajko (do posmarowania rogali przed pieczeniem) - 1 łyżka mleka, - posiekane orzechy (włoskie/migdały/laskowe/ziemne do posypania rogali), - 1 szklanka cukru pudru (na lukier), - 3 łyżki gorącej wody. Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia :-) (porcja na ok. 20 średnich rogali) - 1 szklanka mleka (ciepłego), - 1 łyżka suchych drożdży (opakowanie 8 g), - 3 i 1/2 szklanki mąki, - 1 jajko, - 3 łyżki cukru, - 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii, - szczypta soli, - 225 g masła w temperaturze pokojowej (z tego odjąć 2 łyżki). Składamy ciasto na trzy części, zaczynając od złożenia górnej części 1/3 ciasta do środka, a następnie dolną część nakładając na złożenie ciasta (aby było łatwiej możemy złożyć tylko na pół, przykrywając masło naszym ciastem). Ciasto rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x50 cm, kroimy z niego 20 trójkątów (góra, dół na przemian, o długich bokach). Formułujemy z niego prostokąt, owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W pierwszym etapie, składamy ok. 1cm na nadzienie, nacinamy i zwijamy dalej przykrywając nacięcie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt ok. 15x30 cm - krótszy bok w pionie, dłuży stanowi naszą część poziomą. Po wyjęciu ciasta z lodówki, przed wałkowaniem musi poleżeć w temperaturze pokojowej ok. 20 min. Lukier: 1 szklankę cukru pudru, mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody. Tak złożony prostokąt rozwałkowujemy ponownie na wymiar ok. 15x30 cm, podsypując (jeśli trzeba małą ilością mąki). Wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na noc). Do nakładania masy możemy użyć rękawa cukierniczego (mi nie udało się, gdyż użyłam za dużych rodzynek, który nie chciały przejść przez największą końcówkę rękawa cukierniczego. Dodajemy mokre składniki: jajko, cukier, 1 szklankę ciepłego mleka, ekstrakt z wanilii. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina 11 listopada, w nasz piękny Dzień Niepodległości. Po wyrośnięciu rogali smarujemy je roztrzepanym jajkiem w 1 łyżce mleka. Rogale układamy na blaszce (pamiętając o przestrzeni wokół nich, gdyż urosną), przykrywamy je. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i orzechami włoskimi. Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże (jeśli używamy świeżych należy zrobić wcześniej z nich rozczyn), cukier, szczyptę soli. Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Ciepłe masło (bez dwóch łyżek zużytych wcześniej) rozsmarowujemy równomiernie na naszym cieście. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Dodajemy zmielony mak z orzechami, biszkopty (kruszymy je), rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową.