Składniki na 9 bułeczek Zaczyn: 15 g drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 całe jajko 50 g masła roztp. i ostudzonego 1/3 szkl cukru kilka kropel esencji waniliowej 1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki ziemniaczanej Cytrynowa kruszonka: 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki 60-70 g masła skórka otarta z 1/2 cytryny (cytrynę myjemy oczywiście i wyparzamy) 1. Bułeczki maczamy w roztopionym maśle (odrobina masła została mi z ciasta i w nim maczałam bułeczki), a następnie w posypce. Bułeczki maczamy w roztopionym maśle (odrobina masła została mi z ciasta i w nim maczałam bułeczki), a następnie w posypce. Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 15 minut. Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 15 minut. 3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po kilka kawałeczków rabarbaru, zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki.