Składniki na 2 osoby: - 1 podwójna pierś z kurczaka - około 200 g kurek - 1/2 główki cebuli - 1-2 ząbki czosnku - 1/2 szkl śmietany 30 % - 1/2 łyżki mąki pszennej - domowe warzywko lub vegeta - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka - natka pietruszki - mąka do obtoczenia filetów - olej do smażenia 1. Filety z kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek. Całość podlewamy około 1/2 szkl wody, dodajemy warzywko i dusimy całość pod przykryciem przez około 1 h, co jakiś czas zaglądając i dolewając wody. 3. Pod koniec, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z patelni, mieszamy i wlewamy) Nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka następnie obtaczamy w mące i przesmażamy na oleju, tak aby w większości straciły surowość.