zakwas żytni 25,0 g40 g mąka żytnia jasna typ 72020 g mąka żytnia razowa typ 200040 g woda1,4 g sól66 g mąka gryczana18 g nasiona chia (lekko podprażone na patelni)180 g woda (wrzątek)po wymieszaniu dodać3,5 g słód jasnyznowu wymieszać i zostawić w temp. 63-65oC, ewentualnie zawinąć w kołdrę lub koc. Po 3 godzinach, przed dodaniem do ciasta ostudzić do temperatury 36-38oC.cały zaczyncała zaparka (wystudzona)50 g mąka żytnia jasna typ 72020 g mąka żytnia razowa typ 2000140 g mąka pszenna typ 650 lub 7505 g sól3,5 g drożdże świeże lub 1 g instant20 g wodanasiona chia do posypania chlebaNawodnienie ciasta 70%Składniki dokładnie wymieszać, zostawić na 90 minut w temperaturze 29-30oC. Ilość składników na formę 20x11 cm: Zaczyn (20-24 godziny w temperaturze 27oC) Zaparka (3 godziny w temperaturze 63-65oC) Eksperymentowałem trochę z chlebami bezglutenowymi pieczonymi z gryki, niestety ze względu na brak glutenu chleby nie wyrastały mi zbyt dobrze i miały zazwyczaj zbity miękisz, za to ich smak odpowiadał mi jak najbardziej. Wyrastanie 45 minut w 32oC, aż wyrośnie prawie do brzegów formy (u mnie ok. 2 godziny).Przed pieczeniem spryskać wierzch chleba wodą. Przepis z jakiego korzystałem znalazłem na YouTubowym kanale rusbrot Chleb wyszedł bardzo smaczny, taki półrazowy, lekko słodkawy mimo tego, że nie dodawałem cukru ani miodu. Pieczenie 10 minut w 250oC, 40 minut w 180oC bez zaparowania piekarnika.