Pumpernikiel

Jacek
Fit
04.03.2016 11:18
Pumpernikiel

Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,8 kg. Zaparka 25 g słodu jęczmiennego jasnego (zmielonego) 15 g słodu jęczmiennego ciemnego, najlepiej barwiącego (zmielonego) 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 150 g wrzątku Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 3 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 160 g aktywnego zakwasu żytniego 140 g letniej wody cała zaparka trochę więcej niż 1 łyżeczka soli 10 g miodu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Ostudzony chleb zawinąć w folie aluminiowa i schłodzić w lodówce, kroić w cieniuteńkie kromki i jeść najlepiej po 1-2 dniach. Piec ok. 8 godzin w temp. 130-140oC, wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku na 1 godzinę do wystygnięcia. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Nie bardzo wiedziałem do czego jej użyć, więc poszperałem trochę w internecie i wpadłem na pomysł upieczenia pumpernikla. Uwaga: Ten chleb wymaga bardzo długiego wypiekania - ok. 8 godzin w niskiej temperaturze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/03/pumpernikiel.html