Składniki: 9 jajek 250 g pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku bułka tarta masło lub olej do smażenia Smażymy na małym ogniu, na rozgrzanym maśle lub oleju, aż panierka ładnie się zarumieni. Najtrudniejszym etapem przygotowania jest umiejętne przecięcie skorupek na pół, wymaga to trochę wprawy i cierpliwości, oraz ostrego noża. Jajka przecinamy na pół bardzo ostrym nożem, uważając aby skorupki się nie pokruszyły. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko cebulę, a następnie pieczarki. Jajka gotujemy na twardo, wkładając je najpierw do zimnej wody i doprowadzając do wrzenia. Niektórzy serwują je tylko na Wielkanoc, ja robię takie jajka dużo częściej . Do jajek dodajemy podsmażoną cebulę i pieczarki, natkę, szczypiorek, musztardę i majonez. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.