Spróbujcie koniecznie, bo to niebo w gębie 🙂 Składniki (na 2 osoby wykorzystałam ok. 400g mięsa): · ładny, podłużny kawałek pręgi · 2 cebule · sól i czarny pieprz do smaku · słodka papryka w proszku · mąka ziemniaczana do obtoczenia kotletów · 1 łyżeczka mąki pszennej i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu · 2 łyżki oleju do smażenia Pręgę pokroiłam na cienkie, około 1 Po tym czasie większość wody odparowała, uzupełniłam więc ją na tyle, aby uzyskać odpowiednią ilość sosu, a następnie rozbełtałam z odrobiną wody łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę mąki pszennej i zagęściłam nią sos. Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oleju, kiedy była już zeszklona odsunęłam ją na boki patelni, a na środku rozłożyłam pręgę. Kiedy mięso było już dość dobrze podpieczone, zalałam zimną wodą, tyle aby całkiem zakryć mięso, patelnię przykryłam pokrywką i lekko posoliłam (ale tylko troszkę – woda się zredukuje i sos będzie słony). Przyprawiłam je solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku oraz obtoczyłam lekko w mące ziemniaczanej. Nie wiedzieć dlaczego zawsze lądowała w rosole, a nie na patelni.