Ślimaczki Z Makiem

Iwona
Desery
17.05.2017 19:24
Ślimaczki Z Makiem

Masa makowa: 1 i 1/2 szkl maku mielonego 2 łyżki miodu 1/3 szkl wody 70 g cukru 5-6 kropel aromatu migdałowego ( jeśli nie lubicie, nie dajecie chociaż polecam wam go dodać ) 2-3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1. Z podanych składników robimy zaczyn i odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia). 2. Składniki na około 10-12 drożdżówek Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego Ciasto: 400 g mąki pszennej 1/4 szkl letniego mleka 70 g masła roztop. i ostudzonego 1/4 szkl cukru 1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania drożdżówek) 1 żółtko do posmarowania drożdżówek parę kropli aromatu waniliowego (jeśli nie lubimy, nie dajemy) Na prostokąt wykładamy masę makową, zostawiając przy dłuższym boku u góry puste miejsce na około 4 cm, ten pusty pas możemy posmarować żółtkiem aby lepiej drożdżówki się skleiły. 4. Kiedy ciasto jest gotowe, zagniatamy je krótko, a następnie wałkujemy na prostokąt o długości około 60 cm i szerokości 40 cm (może być mniejszy prostokąt, wtedy ślimaczki/drożdżówki będą większe) . Możemy także najpierw zagotować wodę , dodać miód i cukier a na sam koniec wsypać mak i krotko go zaparzyć 1-2 minutki. do tak przygotowanego maku dodajemy bakalie oraz aromat migdałowy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 10-12 równych kawałków i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny. 3.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/05/slimaczki-z-makiem.html