Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;) Składniki na około 30 pierożków: - 1 i 1/2 szkl mąki pszennej - 1/2 szkl gorącego mleka z wodą - szczypta soli - 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego - około 200 g borówki amerykańskiej 1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca. 2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję borówek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać. 5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min.