Maślane Bułki Śniadaniowe

Iwona
Śniadania
27.05.2020 18:39
Maślane Bułki Śniadaniowe

Składniki na 8 bułek: Składniki na 8 bułek: - 600 g mąki - 70 g stopionego i ostudzonego masła - 25 g świeżych drożdży - 250 ml ciepłego mleka - 1 jajo kl L lub XL ( 1 łyżeczka ujęta do posmarowania bułek ) - 1 łyżka mleka - 6 łyżek cukru - dwie szczypty soli - 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego aby ciasto było dłużej wilgotne i świeże - zapach waniliowy 1. 2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy z niego 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy 1 łyżkę mleka, roztrzepujemy i chowamy na czas rośnięcia ciasto do lodówki. 2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy z niego 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy 1 łyżkę mleka, roztrzepujemy i chowamy na czas rośnięcia ciasto do lodówki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, spłaszczając je i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, spłaszczając je i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h. 5. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h. 5. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułeczki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułeczki. Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2020/05/maslane-buki-sniadaniowe.html