Kiedy wracamy raz dwa formujemy bułeczki i po 20 minutach rozkoszujemy się ich smakiem. Drożdżówki z serem 300g mąki 250 ml mleka 30g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 żółtka 100 g masła 200 g twarogu (u mnie półtłusty) 1 żółtko cukier waniliowy 2-3 łyżki mleka budyń waniliowy (proszek) Dno maczam w mące i odciskam na każdej kulce ciasta tak, żeby na środku zrobić wgłębienie (u nas z powodzeniem zajął się tym Niko). Po około 1-1.5h, ciasto wyjmuję na oprószoną mąką stolnicę, zagniatam i dzielę na 12 części (zazwyczaj formuję wałek i odcinam równe części). Przekładam go do miseczki, dodaję żółtko, cukier waniliowy, mleko i budyń i widelcem rozcieram, żeby składniki się połączyły i nie było grudek. Po upieczeniu studzę na kratce i posypuję cukrem pudrem. [przepis na około 12 drożdżówek] Z każdej z nich formuję kulki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W tym czasie rozpuszczam masło i odstawiam do ostygnięcia oraz ucieram żółtka z pozostałym cukrem (do białości). U nas drożdżówki z serem cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Mieszanie i wyrabianie ciasta może zrobić za nas mikser, nawet ten zwykły ręczny (tylko zakładamy końcówki do mieszania ciasta). Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodaję do miski utarte żółtka, resztę mleka i zaczyna wyrabiać ciasto. A czekanie na wyrośnięcie umilam sobie spacerem z dzieckiem.