Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika

Ewelina
Przekąski
07.05.2017 22:24
Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika
  • Czas gotowania: 40 min

Składniki

  • kalafior
  • 200 ml śmietany 18%
  • kminek mielony
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • pieprz
  • sól

Przepis

Kalafior obieramy z liści, wycinamy łyko oraz dokładnie myjemy i oczyszczamy.

Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #1
Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #2
Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #3

W dużej misce mieszamy śmietanę z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy oraz dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.

Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #4

W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy naszego kalafiora. Kalafior wykładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopn około 40 minut.

Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #5
Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #6
Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #7
Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #8
Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #9

I gotowe.

Kalafior smakuje wyśmienicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub można przygotować z niego zdrową sałatkę w towarzystwie warzyw.

Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #10
Zdjęcie Pieczony kalafior w śmietanie z piekarnika #11