Co zrobić, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące? Najważniejszy jest rodzaj warzyw, które używamy i odpowiednie proporcje.
Jak rozpoznać, które ziemniaki będą najlepsze na placki?
Wystarczy przeciąć ziemniaka na pół i potrzeć dwie połówki o siebie. Jeśli wypuszczają wodę i się nie sklejają, wiemy, że nadają się idealnie.
PRZEPIS
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- olej lub smalec do smażenia
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce. Możemy wybrać tarkę o małych i dużych oczkach, jednak placki z tych większych będą bardziej chrupiące. Po chwili odciskamy nadmiar wody.
2. Cebulę również ścieramy na tarce, bądź kroimy w drobną kostkę.
3. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sół oraz pieprz. Całość mieszamy.
4. Patelnię z tłuszczem bardzo dobrze rozgrzewamy. Na gorący olej kładziemy łyżką masę. Smażymy z obu stron na zloty kolor.
5. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby były mniej tłuste.
W czasie smażenia, ziemniaki w misce nadal mogą puszczać sok. Najlepiej zebrać go łyżką, żeby placki nie pryskały tak bardzo na patelni.