Jak zrobić IDEALNE placki ziemniaczane?

Kulinaria
03.05.2017 13:34
Jak zrobić IDEALNE placki ziemniaczane?

Co zrobić, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące? Najważniejszy jest rodzaj warzyw, które używamy i odpowiednie proporcje.

Jak rozpoznać, które ziemniaki będą najlepsze na placki?

Wystarczy przeciąć ziemniaka na pół i potrzeć dwie połówki o siebie. Jeśli wypuszczają wodę i się nie sklejają, wiemy, że nadają się idealnie.

Zdjęcie Jak zrobić IDEALNE placki ziemniaczane? #1
christianhomeeducatorsinmaidstone.wordpress.com

PRZEPIS

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej lub smalec do smażenia
  • opcjonalnie 2 ząbki czosnku

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce. Możemy wybrać tarkę o małych i dużych oczkach, jednak placki z tych większych będą bardziej chrupiące. Po chwili odciskamy nadmiar wody.

2. Cebulę również ścieramy na tarce, bądź kroimy w drobną kostkę.

3. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sół oraz pieprz. Całość mieszamy.

4. Patelnię z tłuszczem bardzo dobrze rozgrzewamy. Na gorący olej kładziemy łyżką masę. Smażymy z obu stron na zloty kolor.

5. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby były mniej tłuste.

W czasie smażenia, ziemniaki w misce nadal mogą puszczać sok. Najlepiej zebrać go łyżką, żeby placki nie pryskały tak bardzo na patelni.