Naleśniki to danie znane na całym świecie, jednak w każdych jego zakątkach wyglądają trochę inaczej. Tutaj mowa o tradycyjnych, polskich naleśnikach, które same w sobie są pyszne, ale mogą również stanowić bazę do bardziej skomplikowanych potraw jak np. krokiety. Gdy poznamy klasyczny przepis, możemy wymyślać kolejne warianty. W przypadku naleśnikach mamy ogromne pole do popisu.
Jak zrobić klasyczne IDEALNE ciasto?
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody (najlepiej lekko gazowanej)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Wykonanie:
- Jajka wbijamy do miski, ubijamy je lekko ze szczyptą soli. Jeśli wiemy, że będą to naleśniki na słodko, na tym etapie możemy dodać również trochę cukru.
- Do jajecznej masy dosypujemy mąkę i dobrze ucieramy, żeby uniknąć grudek.
- Dolewamy mleko i wodę. Ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, ale pokrywać jej całą powierzchnię.
- Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron, aż się zarumienią na dowolnym tłuszczu. Może być to klarowane masło, olej rzepakowy, czy kokosowy.