Jak zrobić IDEALNE ciasto naleśnikowe?


                    Jak zrobić IDEALNE ciasto naleśnikowe?
08Maj

Naleśniki to danie znane na całym świecie, jednak w każdych jego zakątkach wyglądają trochę inaczej. Tutaj mowa o tradycyjnych, polskich naleśnikach, które same w sobie są pyszne, ale mogą również stanowić bazę do bardziej skomplikowanych potraw jak np. krokiety. Gdy poznamy klasyczny przepis, możemy wymyślać kolejne warianty. W przypadku naleśnikach mamy ogromne pole do popisu.

Zdjęcie Jak zrobić IDEALNE ciasto naleśnikowe? #1
źródło: http://wizerunekkobiety.pl

Jak zrobić klasyczne IDEALNE ciasto?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody (najlepiej lekko gazowanej)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Jajka wbijamy do miski, ubijamy je lekko ze szczyptą soli. Jeśli wiemy, że będą to naleśniki na słodko, na tym etapie możemy dodać również trochę cukru.
  2. Do jajecznej masy dosypujemy mąkę i dobrze ucieramy, żeby uniknąć grudek.
  3. Dolewamy mleko i wodę. Ciasto powinno swobodnie spływać z łyżki, ale pokrywać jej całą powierzchnię.
  4. Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron, aż się zarumienią na dowolnym tłuszczu. Może być to klarowane masło, olej rzepakowy, czy kokosowy.
Zdjęcie Jak zrobić IDEALNE ciasto naleśnikowe? #2
źródło: wildandgrace.co.nz
następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja