Lizaki z ciasta są wyjątkowo proste w przygotowaniu i stanowią ciekawą alternatywę dla popularnych lizaków. Na taką przekąskę z pewnością skusi się każde dziecko.
Składniki na biszkopt
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
#Ubij białka, następnie stopniowo dodawaj cukier, najlepiej po 1 łyżce, cały czas ubijając.
#Dodawaj stopniowo żółtka, wciąż miksując.
#Miksuj masę przez 5 minut, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę.
#Mieszaj ciasto delikatnie łyżką.
#Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem tylko na spodzie.
#Piecz przez 30-35 minut (dokładnie zmierz czas), w temperaturze 180 C.
#Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na 15 minut.
#Po tym czasie należy przewrócić biszkopt do góry dnem i pozostawić na 30 minut.
Składniki
-400 gram biszkoptu
-100-150 gram serka mascarpone
-200 gram białej czekolady (może być też ciemna)
-patyczki (mogą być te do szaszłyków)
Biszkopt połam na małe kawałeczki i rozkrusz w misce. Dodaj do niego mascarpone i dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy ulep kuleczki i włóż je do zamrażarki na około 1 godzinę.
Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kuleczki ponabijaj na patyczki i każdą z nich oblej czekolada. Lizaki możesz na koniec posypać kolorową posypką, orzeszkami, itd.
Jak upiec idealny biszkopt - tu znajdziesz informacje jak krok po kroku upiec idealny biszkopt.