Jak piec BISZKOPT?

Krzysztof
Kulinaria
06.01.2017 10:50
Jak piec BISZKOPT?

Jeżeli chcesz aby biszkopt wyszedł Ci idealny musisz pamiętać o kilku rzeczach.

Zanim wlejesz ciasto na tortownicę natłuść spód i posyp go bułką tartą.

Pamiętaj aby nie natłuszczać boków! Ponieważ ciasto odejdzie od nich i pojawi się wybrzuszenie.

Dobierz odpowiednią formę. Forma nie może być zbyt mała ponieważ ciasto z pewnością wypłynie jeżeli forma będzie wypełniona po brzegi.

Wstawiając ciasto do piekarnika upewnij się, że jest on dobrze rozgrzany i wsadzając staraj się nie potrząsać ciastem!

Pamiętaj, że ciasto biszkoptowe należy piec w temperaturze 160°C, a gdy podrośnie należy podkręcić temperaturę do 200°C.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika powinno ono pozostać w formie do momentu ostygnięcia.