- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 40 min
Składniki
- kiełbasa chorizo
- pieczarki
- papryka żółta
- papryka czerwona
- cebula
- makaron (ugotowany)
- 200 ml sos pomidorowy
- bagietka
- czarne oliwki
- świeża bazylia
- masło czosnkowo-ziołowe (może być samo masło)
- ser mozzarella
- ser blue
- oregano
- sól
- pieprz
Przepis
Na patelni podsmażamy chorizo oraz cebulę. Po kilku minutach dodajemy paprykę, pieczarki, które podsmażamy przez kolejne kilka minut.
Tak przygotowane składniki doprawiamy do smaku (oregano, sól oraz pieprz) oraz dodajemy do nich sos pomidorowy. Całość podsmażamy jeszcze kilka minut.
Pod koniec smażenia dodajemy czarne oliwki, pokrojoną bazylię oraz wcześniej ugotowany makaron.
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch naszej zapiekanki wykładamy pokrojoną bagietkę, którą smarujemy masłem czosnkowo- ziołowym ( może być samo masło) oraz posypujemy startym serem mozzarella oraz kawałkami sera blue.
Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Życzmy smacznego