Składniki: 500 g młodych ziemniaków 4 średniej wielkości ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka dymki lub szczypiorku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól/pieprz 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, zwłaszcza, gdy zdecydujecie się na świeże ogórki) Na początek sezonu grillowego mam dla Was przepis na świetny dodatek do pikantnych mięs z rusztu – sałatkę ziemniaczaną. Taka sałatka czasem zamienia się u mnie w letni obiad, zwłaszcza w czasie upałów. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną dymkę, cebulę, koperek i ewentualnie przeciśnięty czosnek. Podaję ją z kefirem, zsiadłym mlekiem, albo z jajkiem sadzonym. Mogą to być ogórki kiszone, świeże, albo w sezonie małosolne. Obowiązkowy dodatek to młoda cebulka, sok z cytryny i koperek.