Składniki na 4-5 porcji: – 400ml mleczka kokosowego (1 puszka) – 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) – 100ml wody – 40g orkiszu ekspandowanego (lub innego zboża) + do dekoracji – 1-2 łyżki ksylitolu – 1 laska wanilii Bez użycia mleka w proszku, tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru, a przy użyciu królowej kasz – kaszy jaglanej. Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 60-70ml mleka (krowiego, sojowego) Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mleczkiem kokosowym, ksylitolem, wydrążonymi ziarenkami laski wanilii i wydrążoną laską. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Kaszę umieszczamy w misie blendera, dolewamy wody i miksujemy na gładko.