Do dzieła! 🙂 Składniki na spód o śr. 25 cm: – 120g mąki żytniej 720 – 60g masła, zimnego – 50g cukru/erytrolu – 1 żółtko – skórka z 1 cytryny Składniki na budyń: – 500ml mleka – 100g cukru/erytrolu – 70g skrobi ziemniaczanej – 3 żółtka – sok z 1 cytryny Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i przekładamy na wałku do formy lub wygniatamy w formie na spodzie i bokach. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjną tartę, którą miałam okazję spróbować będąc na wakacjach na Sycylii. Dlatego, umilmy sobie te chłodne dni pyszną włoską tartą, w nieco zdrowszej wersji – na mące żytniej i przy użyciu erytrolu zamiast cukru. Dodatkowo: – białe winogrona bez pestek – erytrol w pudrze BUDYŃ: Mleko podgrzewamy. Na ostudzony spód, wykładamy ostudzony budyń i dekorujemy winogronami przekrojonymi wzdłuż na połówki. Żółtka miksujemy wraz z erytrolem na jasną masę przez około 6-8 minut. Doprowadzamy do wrzenia, aż zgęstnieje (jeżeli nie doprowadzimy do wrzenia, budyń nie zastygnie na tarcie). Ściągamy obciążniki wraz z papierem i pieczemy 10 minut w 160 stopniach.