Składniki (tortownica o śr. 26 cm) - 200 ml mocnej kawy - 50 ml likieru amaretto - łyżka cukru trzcinowego - 500 g mascarpone - 250 ml schłodzonej śmietanki 36% - 4 łyżki cukru pudru - opakowanie podłużnych biszkoptów - opakowanie okrągłych biszkoptów - gorzkie kakao do posypania Kawę wymieszać z amaretto i cukrem, odstawić. Okrągłe biszkopty maczać w kawie i układać na dnie, pozostawiając ok 1,5-2 cm wolnego na obrzeżu (jak na schemacie). Następnie namaczać w kawie resztę okrągłych biszkoptów i układać je na masie śmietanowej, na wierzchu rozsmarować pozostałą masę. Miałam chęć na tiramisu w formie tortu na pieczonym biszkopcie, jednak zmodyfikowałam swoje plany i tym razem powstał tort bez pieczenia. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na biszkopty (tylko na biszkopty, obrzeże pozostawić wolne) i rozsmarować. Plany uległy więc kolejnej zmianie, mianowicie zamiast jajek dodałam kremówki, która delikatnie rozrzedziła masę i sprawiła, że jest ona niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach.