Ciasto - cały zaczyn - 3 szklanki mąki - pół szklanki cukru - jajko - szczypta soli - wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny - 1/3 szklanki oleju - mąka do podsypania - jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania Zaczyn - 20 g świeżych drożdży - pół szklanki letniego mleka - 3 łyżki cukru - pół szklanki mąki Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miseczki, zalać mlekiem, zasypać cukrem i mąką. Świetna w towarzystwie cytrynowego dżemu (choć z truskawkowym również super), zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia, owinięta delikatnie w folię nie wysycha. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn ruszył (drożdże muszą zacząć pracować, będą pojawiały się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 3 części, obtoczyć delikatnie w mące i uformować rulony długości ok. 30 cm. Skleić końcową część wszystkich rulonów w jeden i zawinąć warkocz, skleić też drugie końce w jedną część.