Zupa tajska z łososiem

Anna
Zupy
27.04.2017 11:09
Zupa tajska z łososiem

Składniki:(4 porcje) - 500 g świeżego łososia - 400 ml mleczka kokosowego - 400 g krojonych pomidorów bez skóry - 500 ml bulionu warzywnego - 3 cm świeżego imbiru - 3 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 cebula dymka lub wiązka szczypiorku - 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżka kolendry - 3 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 1 limonka - 3 łyżki oleju kokosowego - 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej (opcjonalnie) - 2 - 3 suszone liście kaffiru (dzika limonka; opcjonalnie) - sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) - 200 g makaronu ryżowego W tym daniu dobrze sprawdza się makaron ryżowy, który przejmuje wszystkie smaki i aromaty zawarte w zupie, ale jeśli akurat takiego nie macie, dobry będzie również zwykły makaron z mąki semolina. U mnie zupa z dodatkiem łososia, wspaniale również smakuje i prezentuje się z krewetkami. - Dodać sok z 1/2 limonki i sól do smaku oraz kawałki łososia i gotować na małej mocy palnika około 5 - 7 minut. - Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, podzielić go na porcje i zalać zupą z kawałkami łososia. Dodatkowo: - wok lub głęboka patelnia Przygotowanie: - Z łososia zdjąć skórę i pokroić go na średniej wielkości kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/04/zupa-tajska-z-ososiem.html