Składniki na kurczaka z ryżem po meksykańsku: 1 kg piersi z kurczaka 3 marchewki papryka czerwona 400 g kukurydzy w puszce 400 g czerwonej fasoli w puszce 400 g krojonych pomidorów w puszce lub 5 świeżych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kuminu łyżeczka płatków chili łyżeczka koncentratu pomidorowego sól do smaku (u mnie 2,5 łyżeczki) pieprz do smaku łyżka masła klarowanego 3 łyżki oleju rzepakowego 300 g suchego ryżu jaśminowego szczypiorek lub świeża kolendra do dekoracji Do kurczaka z ryżem po meksykańsku, zamiast płatków chili można dodać świeżą papryczkę lub mielone chili. Wody na ryż zagotować dwa razy tyle ile w naczyniu zajmuje ryż. Kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i krótko czosnek, następnie dodać kurczaka i smażyć około 10 minut, aż z zewnątrz będzie biały. Do kurczaka dodać zawartość puszki z pomidorami i koncentrat rozmieszany z łyżką zimnej wody, wymieszać i zagotować. Jest to forma dość pikantnej potrawki z kurczaka, która świetnie smakuje, jeśli tylko nie przesadzimy z jej ostrością. W głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzać masło klarowane podsmażyć na nim krótko marchewkę i zdjąć z patelni. Połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem i po wymieszaniu pozostawić pod przykryciem, aby ryż wchłonął płyn i nabrał odpowiedniego smaku. W tym daniu należy zwrócić uwagę na dobrej jakości pierś kurczaka i ryż, który zachowuje swój kształt po ugotowaniu.