Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem

Anna
Ciasta
11.01.2019 11:36
Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem

Dodatkowo: - 3 - 4 duże dojrzałe banany - sok z 1/2 cytryny lub limonki - 450 - 500 g masy krówkowej - 300 g herbatników - płatki migdałów, czekolada gorzka do dekoracji Jak zrobić ciasto krówka bez pieczenia z budyniem? - W 400 ml mleka rozmieszać mąkę, budyń i jajko, a pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Składniki na ciasto krówkę bez pieczenia z budyniem:(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) Masa budyniowa: - 800 ml mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (razem 80 g) - 3/4 szklanki mąki pszennej - 250 g masła - łyżka cukru z wanilią - jajko Krem z mascarpone: - 250 g serka mascarpone - 300 ml śmietany 30% lub 36% (schłodzić) - łyżeczka cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii - 3 łyżki cukru pudru Do tego ciasta lepiej nie dodawać zbyt mocno dojrzałych bananów, gdyż nie będą one trzymały formy i nawet jeśli skropimy je sokiem z cytryny, będą miały ciemny kolor, a w smaku będą bardzo słodkie. - Krem z mascarpone rozsmarować na warstwie z bananów i udekorować płatkami migdałów i tartą czekoladą lub samą czekoladą. Ciasto z dodatkiem masy krówkowej może wydawać się bardzo słodkie, ale wcale tak nie jest, gdyż wszystkie składniki idealnie ją balansują. - Banany pokroić na grubsze plastry, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na masie krówkowej. - W wersji bardziej pracochłonnej masła nie gotować w mleku, tylko zmiksować je do puszystej konsystencji i stopniowo dodając ugotowany i wystudzony budyń miksować, aż powstanie jednolity krem. - Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszaną w mleku mąkę i gotować na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęsty budyń. Jeśli masa ma konsystencję, która daje się smarować to lepiej jej nie podgrzewać, gdyż później zbyt mocno rozpłynie się po całym cieście. Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem świetnie smakuje bez dodatków. Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem jest pysznym i łatwym do zrobienia deserem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchcikgotuje.pl/2019/01/ciasto-krowka-bez-pieczenia-z-budyniem.html