- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 150 min
Składniki
2 ¾ szklanki (275ml) „mleka” roślinnego, np. sojowego naturalnego niesłodzonego
1/3 kostki (ok 33g) świeżych drożdży
1 łyżka (10g) siemienia lnianego mielonego + 1/2 szklanki (100g) wody lub 1 jajko
4 – 4 ½ szklanki (400-450g) mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubelli)
2 łyżki (30g) masła klarowanego lub oleju kokosowego
1 łyżka soli
1 łyżeczka zwykłego cukru do rozczynu
20 ziarenek czarnego pieprzu do zrobienia oczu
Przepis
Przygotowanie rozczynu: „mleczko” podgrzać, dodać drożdże, łyżkę mąki (z puli odmierzonej), łyżeczkę zwykłego cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
Etap tylko dla wegańskiej wersji. Siemię lniane zalać ½ szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić.
Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuść.
Mąkę (400g) przesiej do dużej miski, dodaj sól, ciepły tłuszcz, napęczniałe siemię lniane (lub jajko), przygotowany rozczyn.
Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie sprężyste i gładkie. W trakcie wyrabiania, jeżeli to konieczne, dosyp resztę mąki (pozostałe 50g).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść kilka razy. Podzielić na ¾ i 1/4 . Większy kawałek ciasta podzielić na 20 części, pozostałą część na 21 kawałków.
Większe kulki ciasta rozwałkować na długość słomki do picia napojów. Z tego będzie korpus zajączka.
Części ciasta przeznaczone na korpus zwinąć.
Mniejsze kulki uformować na kształt gruszki, jak na zdjęciu poniżej. Z tego będzie głowa królika.
Węższą część rozciąć do połowy.
Z 21 kulki uformuj 20 małych kuleczek. Z tego będą ogonki królika.
Z ziarenek pieprzu zrobić zajączkom oczy.
Połącz wszystkie części ciasta, aby uformować zajączka.
Nie zapomnijcie o ogonkach zajączków.
Wyłożyć wszystkie króliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Jeżeli nie musisz unikać jajka w diecie, przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Piec bułeczki nie dłużej niż 15 minut przy piekarniku nastawionym na program pieczenia: góra-dół.
Porady
1. Bułeczki z mąki pełnoziarnistej szybko tracą świeżość dlatego najlepiej zjeść je wciągu maksymalnie 2 dni.
2. Przed rozpoczęciem pieczenia drożdżowych zajączków warto przeczytać ten poradnik Jak upiec dobre ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej.
3. Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową.