Drożdżowe zajączki z mąki pełnoziarnistej

Anna
Wielkanoc
16.03.2016 18:44
Drożdżowe zajączki z mąki pełnoziarnistej
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 150 min

Składniki

2 ¾ szklanki (275ml) „mleka” roślinnego, np. sojowego naturalnego niesłodzonego

1/3 kostki (ok 33g) świeżych drożdży

1 łyżka (10g) siemienia lnianego mielonego + 1/2 szklanki (100g) wody lub 1 jajko

4 – 4 ½ szklanki (400-450g) mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubelli)

2 łyżki (30g) masła klarowanego lub oleju kokosowego

1 łyżka soli

1 łyżeczka zwykłego cukru do rozczynu

20 ziarenek czarnego pieprzu do zrobienia oczu

Przepis

Przygotowanie rozczynu: „mleczko” podgrzać, dodać drożdże, łyżkę mąki (z puli odmierzonej), łyżeczkę zwykłego cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.

Etap tylko dla wegańskiej wersji. Siemię lniane zalać ½ szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić.

Masło klarowane lub olej kokosowy rozpuść.

Mąkę (400g) przesiej do dużej miski, dodaj sól, ciepły tłuszcz, napęczniałe siemię lniane (lub jajko), przygotowany rozczyn.

Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie sprężyste i gładkie. W trakcie wyrabiania, jeżeli to konieczne, dosyp resztę mąki (pozostałe 50g).

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść kilka razy. Podzielić na ¾ i 1/4 . Większy kawałek ciasta podzielić na 20 części, pozostałą część na 21 kawałków.

Większe kulki ciasta rozwałkować na długość słomki do picia napojów. Z tego będzie korpus zajączka.

Części ciasta przeznaczone na korpus zwinąć.

Mniejsze kulki uformować na kształt gruszki, jak na zdjęciu poniżej. Z tego będzie głowa królika.

Węższą część rozciąć do połowy.

Z 21 kulki uformuj 20 małych kuleczek. Z tego będą ogonki królika.

Z ziarenek pieprzu zrobić zajączkom oczy.

Połącz wszystkie części ciasta, aby uformować zajączka.

Nie zapomnijcie o ogonkach zajączków.

Wyłożyć wszystkie króliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Jeżeli nie musisz unikać jajka w diecie, przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Piec bułeczki nie dłużej niż 15 minut przy piekarniku nastawionym na program pieczenia: góra-dół.

Porady

1. Bułeczki z mąki pełnoziarnistej szybko tracą świeżość dlatego najlepiej zjeść je wciągu maksymalnie 2 dni.

2. Przed rozpoczęciem pieczenia drożdżowych zajączków warto przeczytać ten poradnik Jak upiec dobre ciasto drożdżowe z mąki pełnoziarnistej.

3. Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową.