Jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową?


                    Jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową?
12Lip

Lato w pełni, więc natura dostarcza nam wiele naturalnych i zdrowych produktów. Latem możemy się cieszyć świeżymi owocami oraz warzywami. Takie produkty na pewno warto włączyć do codziennej diety, ponieważ mają wiele wartości odżywczych i są zdrowe. Mają w sobie wiele witamin, które są potrzebne dla naszego organizmu. Jednym z warzyw, które są latem łatwo dostępne i zdrowe jest fasolka szparagowa. Warto jednak wiedzieć jak odpowiednio ją przyrządzać, aby nie straciła swoich wartości odżywczych.

Zdjęcie Jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową? #1

Właściwości fasolki szparagowej

Gotowanie fasolki szparagowej jest bardzo proste, warto jednak wiedzieć jak ją ugotować, aby była smaczna i nie straciła przy tym swoich cennych właściwości odżywczych i witamin. Najbardziej wartościową fasolką jest ta cieniutka i świeżo zerwana.

Warzywo to ma w sobie wiele składników odżywczych takich jak witamina A, C i E, błonnik czy kwas foliowy, który jest zalecany dla kobiet w stanie błogosławionym. Zawiera w sobie również magnez, ryboflawiny, potas, żelazo i fosfor. Fasolka szparagowa ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega nadciśnieniu, zawałowi oraz miażdżycy. Ma również niski indeks glikemiczny.


Gotowanie w garnku

Fasoli szparagowej nie musimy trzymać w lodówce, ponieważ jest ona warzywem ciepłolubnym, które dobrze czuje się w temperaturze około 10 stopni Celsjusza. Przed jej ugotowaniem, należy ją opłukać i odłożyć te strąki, które są uszkodzone lub mają na skórce przebarwienia.

Z reszty strąków należy odciąć końce oraz twarde włókna. Jeśli chcemy, aby ugotowała się szybciej, to możemy ją przeciąć na pół. Odpowiednie proporcje do ugotowania 1 kg fasolki szparagowej to 1 litr wody i 1 łyżeczka soli. Możemy też opcjonalnie dodać 1 łyżeczkę cukru, która nada fasolce smak.

Zdjęcie Jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową? #2


Gotowanie na parze

Jeśli warzywo to chcemy ugotować na parze, to potrzebujemy do tego odpowiedniego koszyka, który umieszczamy w środku garnka.Gdy woda zacznie się gotować, dopiero wtedy wsypujemy do niego oczyszczone strąki. Proporcje wody i warzyw pozostają takie same jak w przypadku gotowania w garnku.

Optymalny czas gotowania

Zieloną fasolkę szparagową należy gotować 15 - 20 minut, żółta natomiast po 10 - 15 minutach będzie już odpowiednia do spożycia. Należy jednak zawsze w międzyczasie sprawdzać i spróbować kawałek fasolki, czy się już ugotowała, ponieważ fasolka fasolce nie równa. Dobrze ugotowana fasolka szparagowa jest miękka i krucha, przy czym zachowuje swoje wartości odżywcze.
.

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja