- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
Kochani nie podajemy dokładnych składników ponieważ wszystko zależy od tego jakiej wielkości chcecie przygotować zapiekankę oraz jak dużą ilość sera preferujecie użyć ( jedni wolą więcej inni mniej).
Składniki:
- ugotowane ziemniaki
- ser cheddar
- ser mozzarella
- ser brie
- cebula
- czosnek
- boczek
- pieczarki
- 250 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przepis
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek, cebulę oraz posiekany czosnek.
Podsmażamy przez kilka minut następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz szklankę mleka.
Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz startym serem cheddar. Tak przygotowane składniki podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż nasz sos zgęstnieje i odrobinę się zredukuje.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy wcześniej ugotowane ziemniaki, które kroimy w dość grupe plastry. Ziemniaki powinny być ugotowane na półtwardo ponieważ będą się jeszcze piekły razem z naszą zapiekanką.
Ziemniaki zalewamy naszym sosem serowym oraz dodajemy dwa pozostałe rodzaje sera czyli starty ser mozzarella, pokrojony ser brie oraz kawałki sera cheddar.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. I gotowe. Smacznego