Zapiekanka z ziemniaków z serem

Ewelina
Zapiekanki
10.08.2013 8:50
Zapiekanka z ziemniaków z serem

Przepis

Składniki:

1 kg ziemniaków

250 g żółtego sera

1 jajko

250 ml śmietany kremówki 30 %

1 łyżka masła

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z przyprawami i roztrzepanym jajkiem. Prostokątną formę smarujemy masłem lub olejem, układamy warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera. Powtarzamy warstwy, na samej górze układamy plasterki ziemniaków i zalewamy potrawę bitą śmietaną z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40–50 minut. W podobny sposób możemy przyrządzić zapiekankę, używając zamiast żółtego sera, serków topionych. Jest to jednak, moim zdaniem wariant mniej smaczny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną