Składniki na 2 porcje:1 nieduża wędzona makrela (ok. 200-250 g) 200 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 8 kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki białego wina 4 łyżki śmietanki 30% 1 Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę z pomidorów) zeszklić cebulę. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę z pomidorów) zeszklić cebulę. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Na koniec dodać kawałki ryby, dusić tylko do chwili gdy makrela się podgrzeje. Dodatkowo danie można wzbogacić o kapary, ale wtedy dodajemy je na końcu, żeby nie straciły aromatu. Dodatkowo danie można wzbogacić o kapary, ale wtedy dodajemy je na końcu, żeby nie straciły aromatu. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody z gotowania makaronu. Jeżeli sos jest za gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzić, wymieszać na patelni z pozostałymi składnikami i posiekaną bazylią. Makaron odcedzić, wymieszać na patelni z pozostałymi składnikami i posiekaną bazylią. Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty). Dodać pomidory, oregano, czosnek i chilli chwilę podsmażyć (1-2 minuty). Trochę bawi mnie fakt, że mieszkając w nadmorskim mieście, w którym jest wiele sklepów rybnych... I chociaż miałam co do makreli inne plany wylądowała z makaronem w bardzo aromatycznym towarzystwie. W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować sos.