Poncz: 1/2 szklanki słodzonego naparu kawy lub 1/3 szklanki likieru kawowego 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy Ciasto orzechowo - bezowe: 5 dużych białek 120 g cukru 250 g drobno posiekanych orzechów 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i posiekane orzechy. : 7 jajek L 1 szklanka drobnego cukru 140 g mąki tortowej typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki naparu kawy 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Studzimy. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek 1 cukier waniliowy 150 g cukru 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 250 g masła (temp pokojowa) 1. 4. Gorące ciasto wyjmujemy i z wysokości 30 cm puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Następnie wlewamy 100 ml wrzącego wcześniej zagotowanego mleka (z tych 500 ml zagotowanych z cukrem). Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 30 ml mlek a Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 2. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy - nasączony blat ciemny - polewa Smacznego :-) Na końcu obie mąki. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po zagotowaniu zdejmujemy z gazu, nakrywamy folią spożywczą i w temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia. 4. Dodajemy stopniowo do masy, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, ja zrobiłam to mikserem na najniższych obrotach. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości, stopniowo dodajemy budyń, najlepiej w 3 lub 4 turach. 2. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia.