Makowiec z lekką budyniową pianką

Beata
Ciasta
21.04.2017 14:10
Makowiec z lekką budyniową pianką

Składniki nadzienie makowe: 400 g maku 2 duże jajka L 60 g masła w temp pokojowej 50 g miałkiego brązowego cukru 150 g płynnego miodu 50 g rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Składniki budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 opakowania budyniu (u mnie wiśniowy, może być malinowy) 2 x 40 g bez cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki tortowej 200 g masła 50 g smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% - niekoniecznie Na ciasto(może być ciepłe) wykładamy mak, na niego piankę budyniową i na piankę ścieramy drugą mniejszą część ciasta. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać tuż przed upieczeniem, żeby białka nie opadły i nie podeszły wodą). Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam na stolnicę, dodałam pokrojone zimne masło i zimny smalec. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (70:30), zawijamy w folię aluminiową i dajemy do zamrażalnika. Możemy użyć również maku zmielonego (ja taki kupiłam w Lidlu), zalać go wrzątkiem do przykrycia i odsączyć za pomocą lnianej szmatki. Wyrobiłam ciasto, jeśli ciasto byłoby za kruche (nie lepiło się), musimy dodać śmietanę. ja je ubiłam i włożyłam do lodówki, a jak miałam gotową już budyniowa piankę, to wtedy wymieszałam z makiem. Miałam ciacho wystawić wczoraj, ale tak mam zabiegany tydzień, że nie wiem w co ręce włożyć :-(. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2016/12/makowiec-z-lekka-budyniowa-pianka.html